Ολοσέλιδο αφιέρωμα στη Μονή Φιλοσόφου από την εφημερίδα "Ορθόδοξη Αλήθεια"!

Αφιέρωμα στη Μονή Φιλοσόφου Αρκαδίας έχει η εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια στις 04/03/2020 και το υπογράφει η Στέφη Χριστοδούλου. Τίτλος του αφιερώματος "Επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης της ζητά η Μονή Φιλοσόφου!" και σημειώνεται ότι Ο ηγούμενος του ιστορικού μοναστηριού στη Δημητσάνα π. Ιάκωβος Κανάκης μιλά στην «Ο.Α.» για την επιθυμία της νέας αδελφότητας και ζητά τη βοήθεια όσων μπορούν για την ανακαίνιση του χώρου.

Το δημοσιεύμα ξεκινά: Μια από τις πιο ξακουστές μονές της Αρκαδίας, γνωστή για την προσφορά της στην αφύπνιση του έθνους, καθώς υπήρξε κέντρο πνευματικής αντίστασης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είναι η ιστορική Μονή Φιλοσόφου αφιερωμένη στην
Κοίμηση της Θεοτόκου. Ονομάζεται και «Αρχόντισσα του φαραγγιού», καθώς είναι χτισμένη σε μια χαράδρα του Λούσιου, στη δυτική πλευρά του φαραγγιού, 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας. Η μονή αποτελείται από δύο
συγκροτήματα, την παλαιά Μονή Φιλοσόφου (10ος αιώνας), ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα (1691) σε απόσταση τετρακοσίων περίπου μέτρων από την παλαιά.

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ της μονής ενημερώνει για την επιθυμία της νέας αδελφότητας για επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης, γι' αυτό και ζητά τη βοήθεια όσων μπορούν για την ανακαίνιση του χώρου εντός της μονής που θα στεγαστεί και την προσφορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό της. «Με την ίδρυση της βιβλιοθήκης θα δίνεται η ευκαιρία σε ερευνητές όλων των επιστημών να επισκέπτονται και να φιλοξενούνται στην ιερά μονή προκειμένου να ερευνούν τα βιβλία της βιβλιοθήκης της. Η μονή είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού μας πολιτισμού, είναι κέντρο της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου» αναφέρει ο π. Ιάκωβος Κανάκης.

 

ΒΙΝΤΕΟ